ISO 14116

Kleding beperkte vlamverspreiding

Kleding beperkte vlamverspreiding

EN ISO 14116

Beschermende kleding met beperkte vlamverspreiding

Deze kleding is gemaakt van vlamvertragende materialen. Dat wil zeggen dat het materiaal  (als het in contact komt met vlammen) maar in beperkte mate zal verder branden. Bij verwijdering van de vlam zal het materiaal doven.

 

Wat houdt de norm in?

De norm kent voor wat betreft het doek alleen een vlamverspreidingstest. Het resultaat van de test wordt weergeven door de index. Deze worden hieronder genoemd.  Onder het pictogram wordt tevens aangegeven bij hoeveel wasbeurten en volgens welke wasmethode de genoemde index

behaald werd. “25H” wil zeggen 25 huishoud wasbeurten (dit kan ook “I” industrieel en “C” chemisch reinigen zijn).  En de “60” geeft de temperatuur aan waarbij gewassen werd in het laboratorium. Daarnaast zijn er in deze norm eisen gesteld aan de naadsterkte en vlamvertragendheid op de naad.

 

Verschillende testen en coderingen

Index 3: (EN15025): Bij deze testmethode wordt een doekstaal (in nieuwsstaat en na het max. aantal wasbeurten) gedurende 10 seconde bevlamd. Index 3 betekent dat het materiaal de beste bescherming biedt tegen vlamverspreiding. De navlamtijd, nagloeitijd is max. 2 seconden, er mag geen gatvorming zijn en geen smeltende druppels. Deze klassering komt overeen met de klassering 11611/11612 A1.

 

Index 2: Bij index 2 moet het materiaal moet doven voordat de rand van het staal bereikt wordt, maar er wordt geen max. navlamtijd vereist. Overige punten zijn gelijk aan index 3.

 

Index 1: Bij index 1 is bovendien gatvorming toegestaan. Index 1 materialen mogen niet op de huid gedragen worden

Welke eisen worden er in de norm gesteld?

Modeleisen aan de kleding:

• Er moet voldoende overlapping zijn tussen een jas en broek

• Geen omslagen aan de broekspijpen

• Geen geleidende onderdelen door alle lagen

• Naadsterkte na 5x wassen > 30 N