EIC 61482

Bescherming tegen thermische gevaren van elektrische vlamboog

Bescherming tegen thermische gevaren van elektrische vlamboog

IEC 61482-2: 2009

Beschermende kleding tegen thermische gevaren van een elektrische boog.

Deze norm is opgesteld voor kleding die bescherming biedt tegen de thermische gevolgen van een elektrische boog. De bescherming tegen de gevolgen van een ‘electric arc’ kan op 2 manieren getest worden. In Europa wordt de IEC 61482-1-2, de zogenaamde ‘box’ test gebruikt (testmethode is vergelijkbaar met de EN 50354).

 

Wat houdt deze norm in?

Het betreft hier risico bij blootstelling aan een elektrische vlamboog. Het doek wordt blootgesteld aan een vlamboog die ontstaan is bij 4kA of 7kA door kortsluiting. De vlamboog duurt daarbij niet langer dan 500ms.  Bij deze materiaaltest wordt de warmte doorgang van het doek tijdens en na de test gemeten.

Aan de hand van deze gegevens en een Stoll-curve wordt bekeken wanneer er een tweede graads brandwond ontstaat. Tevens wordt beoordeeld op navlammen, gatvorming, smelten e.d. Naast het doek wordt er ook een jas getest. Hierbij wordt geen energetische waarde bepaald, maar de jas wordt na blootstelling aan de vlamboog gecontroleerd op mankementen met betrekking tot de naden, sluitingen en alle andere accessoires.

Welke eisen worden er in de norm gesteld?

Als modeleisen worden de modeleisen van lasserskleding (ISO 11611) aangehouden.